Of je nu een groot restaurant of een foodtruck hebt, een goede frituur mag niet ontbreken. Binnen een handomdraai bereid je de meest populaire snacks, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bij het kiezen van een frituurpan moet je diverse overwegingen maken. Wij leggen de belangrijkste uit.

Zo kies je de beste friteuse

Wat is een goede friteuse?

De beste keuze hangt volledig af van jouw wensen. Bak jij alleen af en toe wat bitterballen, of heb je een groot restaurant waarbij iedere gast tijdens het diner een portie friet krijgt? Hoeveel bak je tegelijk op je piekmomenten? Wanneer je dit voor jezelf hebt bepaald, kun je een frituurpan uitkiezen die de capaciteit van jouw restaurant aankan.

Direct naar: Alle Friteuses

Soorten friteuses

Wanneer je je in de wereld van friteuses verdiept, zal je zien dat er drie verschillende categorieën zijn:

Tafelmodel Friteuses

Deze zijn vaak wat kleiner en kunnen op een werkbank worden geplaatst. Deze zijn geschikt voor plekken waar niet veel ruimte is.

Vrijstaande friteuses (elektrisch) en Vrijstaande friteuses (gas)

Deze frituurpannen hebben een hoge capaciteit en vermogen en zijn daardoor geschikt voor veelvuldig dagelijks gebruik. Het vermogen van een gasfriteuse laat zich maar moeilijk evenaren door een electrisch model. Natuurlijk is een gasaansluiting een vereiste.

Inductie Friteuses

Deze zijn ook te verkrijgen als tafelmodel of als vrijstaand model. Het voordeel van inductie is dat erg efficiënt zijn. De gebruikerskosten liggen daarom lager dan bij elektrisch frituren met een warmte-element.

Enkele of dubbele pan?

Friteuses komen in allerlei soorten en maten. Zo kan je ook kiezen hoeveel aparte pannen je wilt. Het grote voordeel van een dubbele pan is dat je twee verschillende producten tegelijk kan verwarmen op twee verschillende temperaturen, zonder dat deze met elkaar in contact komen. Daarbij kan je op rustige momenten ervoor kiezen om maar één pan te gebruiken, wat kosten bespaart.

Bepaal de tankinhoud van je friteuse

Vervolgens bepaal je de tankcapaciteit van je frituurpan. Dit is niet lastig: een 4 liter pan kan 4 liter olie bevatten. Wat wel belangrijk is om te realiseren, is dat een friteuse van goede kwaliteit een volume per uur kan produceren dat gelijk is aan bijna twee keer het gewicht aan olie. In andere woorden: een 4 liter friteuse kan bijna 8 kg frites per uur produceren. Goed om dit mee te nemen bij het kopen van jouw friteuse.

Goede olie is ook belangrijk

Alhoewel het begint bij een goede friteuse, is de olie net zo belangrijk. Het is een grote kostenpost in het gebruik van de frituurpan. De olie moet regelmatig worden vervangen, anders gaat de kwaliteit en smaak snel achteruit. Zorg daarom voor een goed filter wat de kruimels opvangt, waardoor de olie langer vers blijft.

Wil jij weten welke friteuse voor jouw restaurant het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! En neem alvast een kijkje bij onze frituurpannen: Alle Friteuses